sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Lumilaudan vahaus

Itse tykkään pitää lumilautani kohtuu hyvässä kunnossa ja vahaankin lumilaudan pohjan pariin otteeseen kauden aikana.

Lumilaudan vahaus on oma taiteenlajinsa ja tapoja löytyy varmasti yhtäpaljoin kuin tekijöitäkin. Tässä käyn läpi itse parhaaksikokemani metodit.

Nyt sadekelien aikaan on hyvää aikaa pistää lautakamat kuntoon odottamaan pakkaskelejä.

Itse olen senverran laiskaa sorttia, että tykkään nostaa laudan korokkeelle, jotta siteitä ei tarvitse ruuvvailla auki ja kiinni.

Välineitä tarvitsee silitysraudan lisäksi rievun, siklin ja harjanlisäksi tietenkin luistovoidetta. Itse olen käyttänyt vahaa joka soveltuu monelle eri lumelle. Raudassa kannattaa muistaa, ettei äidin kallista höyryrautaa välttämättä kannata käyttää..

Laudan pohja kannattaa pyyhkästä kosteella rievulla turhien sköböjen poistamiseksi. Turha skeida jää uuden vahan alle ja näyttää huonolta laudanpohjassa.


Vahaa kuumennetaan raudalla tasaisesti laudan pohjaan. Jos pohjassa on isompia skraaduja, niin kannattaa lisätä niihin vahaa niin, että ne täyttyy.

Kun vaha on sulatettu pohjaan, levitetään vaha mahdollisimman tasaiseksi raudalla. Tässä kannattaa olla varovainen, ettei polta laudan pohjaa pitämällä rautaa liian kauan samassa kohdassa.

Kun vaha on jähmettynyt vähintään 30min ajan, otetaan ylimääräiset vahat siklillä veke. Tässä kannattaa käyttää ronskia kättä ja tehdä vetoja laudanmyötäisesti.
Kun laudan pohja tuntuu mukavan tasaiselle, niin laudan pohja kannattaa vielä harjata luiston parantamiseksi. Jos laudan pohjaan jää vielä pahoja jälkiä, kannattaa heittää toinen kerros vahaa.
Ja eikun rinteeseen!

-Ville

2 kommenttia:

  1. Miten sinulla pysyy nuo korokeet paikallaan siklatessa/harjatessa? Tai eikö lauta lähde seilaamaan korokkeiden päällä? Minulla on aina ongelmana se että lauta ei pysy paikallaan tai korokkeet liikkuvat jolloin harjaamisesta ja siklaamisesta ei tule mitään...

    VastaaPoista